CSOK: A CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY


Akár 10 millió Ft állami támogatás az új szocpollal. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015-től felváltotta a szocpolt, és vissza nem térítendő állami támogatásként hozzájárul a családok otthonteremtéséhez.

MI AZ A CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY (CSOK)?


A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015. július 1-től igényelhető az erre szerződött hitelintézeteknél. A kedvezményt többször is módosították, hogy még inkább segítse a családokat hozzájutni a megfelelő otthonhoz. A CSOK mértéke a meglévő (vagy vállalt) gyermekek számától függően akár 10 millió forint is lehet.

Csak olyan vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek után igényelhető támogatás, aki nem töltötte be a 25. életévét, vagy már betöltötte a 25. életévét, de megváltozott munkaképességű. Meglévő gyermeknek számít a magzat vagy ikermagzat is a terhesség betöltött 12. hetét követően.

A 2015 előtti szocpolhoz hasonlóan a CSOK-nak sem feltétele a lakáshitel, de amennyiben szeretnéd kiegészíteni a lakástámogatás összegét, úgy az otthonteremtési kedvezmény lakáshitellel is kombinálható. Ilyenkor célszerű a CSOK-ot és a lakáshitelt ugyanannál a banknál intézni, amennyiben ez lehetséges, mert így a CSOK ügyintézése egyrészt egyszerűbb, másrészt ingyenes.

MILYEN CÉLOKRA IGÉNYELHETŐ AZ OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY?


1. Bővítés

Bővítésről beszélünk, ha a már meglévő ingatlan alapterületét növeljük. Ez lehet oldalirányú bővítés, vagy tetőtér-beépítés. A tetőtér-beépítés lehet bővítés és építés is, attól függ, kap-e külön albetétet (helyrajzi számot) az alsó és felső szint. Ha nem kap, akkor bővítésre igényelheted a CSOK-ot.

2. Új lakás vásárlás

A CSOK – hasonlóan a korábbi szocpolhoz – igényelhető új lakás vásárlására is. A 2016. januári CSOK módosítások következtében eltörölték a négyzetméter korlátot, így bármekkora ingatlan vásárolható.

3. Használt lakás vásárlás

A CSOK felhasználható használt lakás megvásárlására is. A maximális vételár már nem függ attól, hogy melyik településen van az ingatlan, a négyzetméter árat pedig már egyáltalán nem vizsgálják. Ennek részleteiről és további feltételeiről alább olvashatsz.

4. Építkezés

Újnak az a lakóház/lakás tekinthető, amelyet az alapozási munkáktól kezdve teljes egészében újonnan építenek, vagy emelet-ráépítéssel illetve tetőtér-beépítéssel jön létre (önálló bejárattal, önállóhelyrajzi számot kap).

A 10 MILLIÓS CSOK FELTÉTELEI


  • Kizárólag új lakás vásárlására vagy építésére lehet fordítani a támogatást
  • a lakás minimum 60 négyzetméter, a családi ház pedig minimum 90 négyzetméter kell, hogy legyen
  • a támogatást legalább 3 gyermekre lehet igényelni, meglévőket és vállaltakat együttvéve
  • az igénylőknek nem lehet NAV tartozása, illetve legalább 2 éves folyamatos TB jogviszonyról kiállított OEP igazolás szükséges, amelybe a közfoglalkoztatotti munkaviszony nem számít bele

A CSOK támogatási összege új lakás vásárlás esetén

Gyermekek száma Ingatlan alapterülete CSOK összege

1 gyermek lakás: 40 m2-től ház: 70 m2-től 600 000 Ft

2 gyermek lakás: 50 m2-től ház: 80 m2-től 2 600 000 Ft

3 vagy több gyermek lakás: 60 m2-től ház: 90 m2-től 10 000 000 Ft